Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Karel de Stoute

Pracht en praal in Bourgondië

 

 

 

 

rijk van Brugge tot Dijon, maar hij ging aan zijn ambitie ten onder. Hij stierf jong, maar schatrijk op het slagveld van Nancy. Daarbij werd de befaamde 'Burgunder Beute' buitgemaakt en verdeeld onder de Zwitserse Eidgenossen, huurlingen die meevochten aan de kant van zijn tegenstander René II van Lotharingen. De pracht en praal van Bourgondië herleeft in Brugge nu een deel van deze Burgunder Beute voor het eerst Zwitserland verlaten mocht.

 

Eerlijk gezegd mocht je als re-enacter deze tentoonstelling niet missen en we zijn dan ook vol verwachting

naar Brugge getogen om eindelijk met eigen ogen al die schilderijen, harnassen, kledingstukken, wandtapijten, vaandels, manuscripten, relieken en andere schitterende objecten van edelsmeedkunst van dichtbij te zien.

Maar eigenlijk kon het ons niet genoeg zijn, want we wilden meer...Veel meer...

 

Beter belicht

Als kostuummakers hebben we ons uiteraard onmiddellijk naar de roodzijden jas (een van de weinige bewaard gebleven middeleeuwse kledingstukken) gespoed om hem (bijna) met een platgedrukte neus tegen de vitrine werkelijk van alle kanten te bekijken.

Op onze knieën hebben we gelegen om een glimp op te vangen van hoe bijvoorbeeld de binnenkant en de naden waren afgewerkt. Al doende ontdekten we hoe de sluiting aan de achterkant dichtgeregen moest worden, wat zonder dienaar toch echt onmogelijk moet zijn geweest. En tot onze verassing merkten we dat er, daar waar de kleermaker stofbreedte te kort kwam, ook aan de buitenkant her en der vrij grote stukken rode zijde ingenaaid waren. Kennelijk zat het gezette mannetje voor wie de jas oorspronkelijk bestemd was daar toen absoluut niet mee...

Lees verder

kareldestouterodejas.jpg
karel de stoute portret.jpg

In het Groeninge museum in Brugge liep tot en met 21 juli 2009 de tentoonstelling over Karel de Stoute (1433-1577), de hertog die koning wilde worden en van de ene oorlog naar de andere holde. Bij iedere slag troonde hij al zijn al zijn schatten met zich mee. In zijn stoutste dromen reikte zijn

Bij de foto rechtsboven

Karel de Stoute is op dit portret blootshoofds afgebeeld met een weelderige haardos. De toekomstige hertog draag op zijn roodfluwelen gewaad de ordeketen van het gulden vlies. De kunstenaar is anoniem, het is ca. 1500 geschilderd naar een ouder voorbeeld.