Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
Karel de Stoute
Pracht en praal in Bourgondië
rijk van Brugge tot Dijon, maar hij ging aan zijn ambitie ten onder. Hij stierf jong, maar schatrijk op het slagveld van Nancy. Daarbij werd de befaamde 'Burgunder Beute' buitgemaakt en verdeeld onder de Zwitserse Eidgenossen, huurlingen die meevochten aan de kant van zijn tegenstander René II van Lotharingen. De pracht en praal van Bourgondië herleeft in Brugge nu een deel van deze Burgunder Beute voor het eerst Zwitserland verlaten mocht.
Eerlijk gezegd mocht je als re-
naar Brugge getogen om eindelijk met eigen ogen al die schilderijen, harnassen, kledingstukken, wandtapijten, vaandels, manuscripten, relieken en andere schitterende objecten van edelsmeedkunst van dichtbij te zien.
Maar eigenlijk kon het ons niet genoeg zijn, want we wilden meer...Veel meer...
Beter belicht
Als kostuummakers hebben we ons uiteraard onmiddellijk naar de roodzijden jas (een van de weinige bewaard gebleven middeleeuwse kledingstukken) gespoed om hem (bijna) met een platgedrukte neus tegen de vitrine werkelijk van alle kanten te bekijken.
Op onze knieën hebben we gelegen om een glimp op te vangen van hoe bijvoorbeeld de binnenkant en de naden waren afgewerkt. Al doende ontdekten we hoe de sluiting aan de achterkant dichtgeregen moest worden, wat zonder dienaar toch echt onmogelijk moet zijn geweest. En tot onze verassing merkten we dat er, daar waar de kleermaker stofbreedte te kort kwam, ook aan de buitenkant her en der vrij grote stukken rode zijde ingenaaid waren. Kennelijk zat het gezette mannetje voor wie de jas oorspronkelijk bestemd was daar toen absoluut niet mee...
In het Groeninge museum in Brugge liep tot en met 21 juli 2009 de tentoonstelling
over Karel de Stoute (1433-
Bij de foto rechtsboven
Karel de Stoute is op dit portret blootshoofds afgebeeld met een weelderige haardos. De toekomstige hertog draag op zijn roodfluwelen gewaad de ordeketen van het gulden vlies. De kunstenaar is anoniem, het is ca. 1500 geschilderd naar een ouder voorbeeld.