Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Op de binnenzijde van het 'Altaar van Baune' uit ca. 1450 wordt Aartsengel Michaël ook door Rogier van der Weyden afgebeeld met een grote weegschaal in zijn rechterhand. Hij levert de basis voor het Laatste Oordeel, omdat hij de zonden afweegt tegen de deugden.

Boven hem zien we Christus afgebeeld als rechter die de worden uitspreekt: "Kom hier, gij gezegenden van mijn vader, aanbid het rijk dat voor u gereed is bij aanvang van de wereld" en "Ga heen, gij vervloekten, in het eeuwige vuur dat door de duivel en zijn engelen is gemaakt"

 

Aartsengel Michaël is hier afgebeeld op het middenpaneel van een drieluik van Hans Memling uit ca. 1467-1471. We zien de aartsengel Michaël in zijn gouden harnas terwijl hij de weegschaal van goed en kwaad hanteert.

De persoon op de rechter schaal is gewogen en te licht bevonden. Michaël dreigt zijn kruisstaf in het vlees van deze kwade ziel te stoten om hem daarmee vervolgens in de richting van de hel te duwen. Rechts zien we een aantal duivelsdemonen die zijn uitgerust met verschrikkelijke folterwerktuigen en gloeiende staken die hem daarbij graag een handje helpen.

Op het rechter zijpaneel (hier niet afgebeeld) heeft Memling de verschrikkingen van het hellevuur plastisch uitgebeeld.

De devote figuur die geknield en met gevouwen handen op de linker schaal van de weegschaal zit, zal een beter lot beschoren zijn. Hem wacht de gang naar het linker paneel (hier niet afgebeeld) waar Petrus hem op een kristallen trap opwacht om naar de hemel te geleiden.

 

Klik op de plaatjes voor een uitvergroting