Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Toen ik beide stukken voor het eerst las, ging er een wereld van verbazing en humor voor me open. Anyway, ze geven bij elkaar een boel informatie over hoe onze manieren zouden moeten zijn als we pak hem beet eind vijftiende eeuw zouden hebben geleefd. En is dat tenslotte niet wat we als vrije Ghesellen van St. Joris willen overdragen als we anno 2009 een groepje huurlingen van adel willen uitbeelden?

 

 

Lees verder

Van 30 september tot en met 25 november 1473 troffen Keizer Friedrich III en Hertog Karel de Stoute zich in Trier om te onderhandelen over de verloving hun zoon en dochter, respectievelijk  Maximiliaan I met van Maria van Bourgondië.

Op 7 oktober nodigde Karel de Stoute de keizer uit voor een feestmaal. We zien hoe de keizer, uiteraard gezeten op de meest prominente plaats onder het baldakijn, zijn bokaal heft naar de hertog, die (ook vanzelfsprekend) in een stoel direct tegenover hem gezeteld is. Direct naast hen rechts is de hoge geestelijkheid gezeteld, die het gevieren moet doen met een plaats op lange banken aan lange tafels. Dat geldt overigens ook met de nog wat verder weg geplaatste, minder belangrijke, overige gasten.

Bedienden lopen af en aan. Links achter een bediende die naar middeleeuwse gewoonte een toren van met gerechten gevulde schotels draagt waar een soort band omheen geslagen is om ze beter te kunnen vasthouden.