Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Bewerkt naar 'de Vorstenspieghel' van Erasmus

Pas nadat men zich gewassen heeft, zet men zich aan de tafel. Vanzelfsprekend reinigt men de vingernagels, komt men niet als een viespeuk en gaat men eerst naar het toilet om in geval van hoge nood zijn behoefte te doen.

 

Houd tijdens de maaltijd beide handen op tafel, niet tezamen gevouwen, maar ook niet breeduit steunend. Sommigen doen het zo onhandig dat ze één hand of zelfs beide onder de tafel op schoot hebben liggen.

 

Zich met beide of één elleboog ondersteunen, is alleen zieken en van ouderdom zwakkeren toegestaan. Wanneer snobs zich een beetje aan dit soort gedrag te buiten gaan, dan moet men ze negeren, maar niet nadoen.

 

Let erop dat je je tafelbuur niet met de elleboog of de voeten lastig valt.

 

Wie op zijn stoel heen en weer wiebelt van de ene dij op de andere wekt de indruk dat hij net een scheet laat of probeert er eentje kwijt te raken. Men moet dus rustig en rechtop zitten.

 

Rechts zijn de beker en het volgens voorschrift schoongemaakte mes te vinden, links ligt het brood. Wanneer een stuk nog opvallend kostelijk is, moet men het zijn buurman laten en zelf nemen wat daarnaast ligt.

 

Enkel onbeheersten verkennen met hun poten rondom overal de schotel.

Net zo ongemanierd is het de schotel te draaien, zodat men zelf het betere stuk voor de neus heeft.

 

Wanneer het om een vloeibare spijs gaat, neem haar dan tot je en geef de lepel terug, maar vergeet niet haar eerst aan je servet af te vegen.

 

Lees verder

Op de alleen aan mannen voorbehouden nieuwjaarsviering ontvangt de Hertog van Berry een aartsbisschop en wat familieleden. Een speciaal voor de ontvangst opgestelde dienaar roept: "Aproche, aproche" (treedt binnen, treedt binnen).

Uit het Getijdenboek 'Les Riches heures du Duc de Berry' de maand januari