Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
Smaken verschillen
Hoe het ook zij, het is nog maar de vraag of wij met onze smaakpapillen van vandaag
de dag als re-
Dan kan je dus maar beter iets maken waarvan de ingrediënten op zich wel kloppen, maar waarvan door andere doseringen de smaak beter aansluit bij wat we lekker vinden. Of lekker kunnen leren vinden; ook hier kan sprake zijn van 'an acquired taste'. Immers kan je niet zeggen dat je iets niet lust of niet lekker vindt wanneer je het niet eerst eens goed geproefd hebt. En ook dan nog kan het 'lekker' zijn van een gerecht staan of vallen met de wijze waarop het bereid is; de 'pfiffer' van de ene kok, is de 'pfiffer' van de andere nog niet.
Eedele speysen?
We plaatsen op deze site alvast een paar recepten en hopelijk in de loop der tijd wat meer. Deze recepten hebben wij her en der opgedoken en het is op zich ook niet zo moeilijk om een grote hoeveelheid middeleeuwse recepten op het internet te vinden. Alleen staan ze vaak op buitenlandse sites en moet je dus vertalen uit Engels, Frans en of Duits.
Houd er alleen wel rekening mee dat wanneer je als re-
Dit banket ter ere van het bezoek Karel de Stoute in 1473 aan Trier laat zien hoeveel verschillende spijzen er werden opgediend bij een banket. De rijke middeleeuwse keuken kenmerkte zich namelijk door zo veel mogelijk verschillende gerechten.
Keizer Maximilliaan zit rechts achteraan en heft zijn beker. Tegenover hem zit Karel de Stoute. De afbeelding is gemaakt tussen 1480 en 1484 in de 'Zürcher Schilling'.