Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Smaken verschillen

Hoe het ook zij, het is nog maar de vraag of wij met onze smaakpapillen van vandaag de dag als re-enactors blij worden wanneer wij een fraaie pastei op tafel zetten waarin een te grote hoeveelheid kruidnagel en nootmuskaat is verwerkt.  De kans dat de gasten reeds na één hap van de gretig aangepakte grote stukken pastei kokhalzend rood aanlopen, is bijna 100%. Met als bijkomend effect dat de rest van de pastei niet wordt opgegeten. En dat is zonde van al het werk dat aan een pastei is besteed.

Dan kan je dus maar beter iets maken waarvan de ingrediënten op zich wel kloppen, maar waarvan door andere doseringen de smaak beter aansluit bij wat we lekker vinden. Of lekker kunnen leren vinden; ook hier kan sprake zijn van 'an acquired taste'. Immers kan je niet zeggen dat je iets  niet lust of  niet lekker vindt wanneer je het niet eerst eens goed geproefd hebt. En ook dan nog kan het 'lekker' zijn van een gerecht staan of vallen met de wijze waarop het bereid is; de 'pfiffer' van de ene kok, is de 'pfiffer' van de andere nog niet.

 

 

 

 

banket Trier 1473 Karel.jpg

Eedele speysen?

We plaatsen op deze site alvast een paar recepten en hopelijk in de loop der tijd wat meer. Deze recepten hebben wij  her en der opgedoken en het is op zich ook niet zo moeilijk om een grote hoeveelheid middeleeuwse recepten op het internet te vinden. Alleen staan ze vaak op buitenlandse sites en moet je dus vertalen uit Engels, Frans en of Duits.

Houd er alleen wel rekening mee dat wanneer je als re-enactor een persoon van lagere  maatschappelijke status uitbeeldt, sommige 'speysen' wellicht wat te edel voor  u zijn.

 

Lees verder

Dit banket ter ere van het bezoek Karel de Stoute in 1473 aan Trier laat zien hoeveel verschillende spijzen er werden opgediend bij een banket. De rijke middeleeuwse keuken kenmerkte zich namelijk door zo veel mogelijk verschillende gerechten.

Keizer Maximilliaan zit rechts achteraan en heft zijn beker. Tegenover hem zit Karel de Stoute. De afbeelding is gemaakt tussen 1480 en 1484 in de 'Zürcher Schilling'.