Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
Toch is het voor wie heel precies en gedetailleerd wil kijken altijd weer jammer wanneer de vitrines zo slecht worden uitgelicht dat ze al spiegelend, half in het duister staan, maar wellicht is dit juist een noodzakelijke keuze geweest om de tentoongestelde schatten goed te conserveren: Jammer, maar helaas!
Flinterdun
Wat vooral tot onze verbeelding sprak, was het naar verhouding grote aanbod van geïllumineerde boeken. Voor wie het normaliter alleen met reproducties moet doen, gaat er in het Groeninge museum werkelijk een wereld open, want wat een rijkdom aan felle kleuren en gedetailleerde afbeeldingen lieten al die handschriften zien! En hoe petieterig zijn die afbeeldingen stuk voor stuk. Ineens realiseer je je dan weer met wat voor een monnikengeduld de flinterdunne pagina's ingevuld werden en vooral ook dat het echt allemaal handwerk was.
Nu we het toch over boeken hebben, het dikke boek 'Karel de Stoute 1433-
Buitgemaakt
Uiteraard is in het Groeninge maar een fractie tentoongesteld van de legendarische Bourgondische schatten die de Zwitserse Eidgenossen hebben buitgemaakt. Veel is opgedeeld en verloren gegaan. Zo werden bijvoorbeeld de kostbare doeken waarmee de binnenzijde van de tent van Karel de Stoute rijkelijk was behangen, versneden tot prachtige (koor)mantels. Klaarblijkelijk ging het daarbij vooral om met de kostbaarheid van de buitgemaakte stof te kunnen pronken en gaf het dus niet dat je noodgedwongen hier en daar wat kleinere stukken moest gebruiken als je te kort kwam.
Dat wat er in Brugge te zien is aan schatten is zonder meer kenmerkend voor de puissante rijkdom van de Bourgondiërs, maar eerlijk gezegd vraag je je anno 2009 toch echt wel even af waarom Karel de Stoute al die bezittingen met zich mee sleepte op oorlogspad... Hoewel er aan de andere kant natuurlijk nooit een Burgunder Beute geweest was als hij dit gewoon had nagelaten.
De presentatieminiatuur van dit manuscript wordt toegeschreven aan Rogier van der Weyden. Onder de baldakijn staat hertog Filips de Goede, links van hem zijn vijftien jarige zoon Karel de Stoute.
Het is de beginpagina van 'Les Chroniques de Hainaut' uit 1448.