Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Nancy

De slag bij Nancy betekende het einde van de Bourgondische oorlog tussen Karel de Stoute en de jonge hertog René II van Lotharingen (regerend van 1473-1508), bijgestaan door huursoldaten van de Zwitserse Eidgenossen. Inzet was de geleidelijke herovering van Lotharingen, dat Karel de Stoute als landbrug tussen de noordelijke- en zuidelijke gebieden van zijn eigen hertogdom bezet hield.

 

Bloedbad

In de winter van 1477 had Karel zijn stellingen op een strategisch gunstige positie ten zuiden van Nancy geconcentreerd. Hij hoopte zijn numerieke minderheid met name te compenseren door de inzet van zijn artillerie. Maar zijn tegenstanders waren bepaald niet op hun achterhoofd gevallen en met een krijgslist werd de Bourgondische aanval binnen de kortste keren gebroken.

Het grootste deel van de Lotharingse strijdmacht kon Karels verdedigingslinie zijdelings ontwijken en in het daarop volgende bloedbad werd het grootste deel van de vijandelijke troepen ter plaatse afgeslacht.

En Karel? Karel probeerde te vluchten, maar viel helaas enkele honderden meters noordwaarts van zijn paard en werd  – zonder dan men wist om wie het ging – gedood.

 

Is hij het of is hij het niet?

Door het grote aantal doden werd het vinden en identificeren van de gesneuvelde Karel de Stoute erg bemoeilijkt. Pas enkele dagen na de veldslag, en alleen maar met behulp van een van zijn pages, werd het van al zijn kleren beroofde en door de wolven aangevreten lichaam van Karel op het slagveld onder het ijs ontdekt. Zijn dienaar kon de overblijfselen van zijn meester alleen nog maar herkennen aan de hand van diens littekens en lange nagels.

Hoewel er flink over onderhandeld werd, weigerde René pertinent het stoffelijk overschot van zijn rivaal over te dragen aan diens verwanten. In plaats daarvan liet hij het als een overwinningstrofee bijzetten in de noordelijke dwarsbeuk van zijn hofkerk Saint-Georges in Nancy.

 

karel de stoute Nancy 1.jpg

In een rijk verlucht manuscript voor het Hof van Lotharingen vinden we een beeldverslag van de gebeurtenissen bij Nancy.

We zien op de vier afbeeldingen respectievelijk hoe het leger van Lotharingen op de Bourgondische troepen stuit, vervolgens dat de Bourgondische troepen worden verslagen en op de vlucht slaan, dan hoe een dienaar het lichaam van Karel de Stoute identificeert aan zijn lange nagels en littekens en tenslotte hoe René II van Lotharingen het lichaam van Karel de Stoute laat bijzetten in zijn hofkerk in Nancy.

Meer afbeeldingen