Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Familie van René d'Anjou?

Inderdaad: We hebben het bij René II van Lotharingen over de zoon van de René d'Anjou, die o.a. opdracht heeft gegeven voor het beroemde toernooiboek  'Le Livre des Tournois du Roi René'. Eén van de meest gebruikte naslagwerken voor re-enacters die zich serieus met middeleeuwse vecht- en toernooikunst bezighouden.

Voor ons was dat in Brugge een hele ontdekking, want we beseften ons dat zijn zoon heel goed een tijdgenoot zou kunnen zijn geweest van de Vrije Ghesellen die we nu willen uitbeelden. En als je dan op die lijn doorborduurt, dan kan je je ineens ook zomaar voorstellen dat wij als huurlingen hebben meegevochten aan de kant van de Lotharingers of juist aan die van de Bourgondiërs...

Het is maar welk plaatje je als Vrije Ghesellen wilt neerzetten. Kortom: wordt vervolgd.

 

karel de stoute beugeltas herteleer.jpg

De beugel van deze beugeltas lijkt wel een gotische stadje. Hij kon in twee gescheiden compartimenten opengeknipt worden. Het herteleer is aan de randen fijn bewerkt met uitgesneden figuurtjes.

karel de stoute gouden statuette.jpg
karel de stoute kannetje.jpg

Karel de Stoute liet deze gouden statuette uit 1467-1471 door zijn hofgoudsmid vervaardigen en schonk die aan de kathedraal van Luik. Hij liet zich geknield als stichter uitbeelden, maar onderstreepte tegelijkertijd zijn rol als nieuwe regent.

 

Een Mechelse goudsmid maakte voor dit eind-vijftiende eeuwse kannetje van groene serpentijn steen een schitterende monteur. Misschien behoorde het toe aan Margareta van York, de derde echtgenote van Karel de Stoute.