Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
Eedele speysen
Lekker middeleeuws eten, dat is een rekbaar begrip.
Wat er gegeten werd, was afhankelijk van waar men woonde en welke maatschappelijke status men had.
Wat de re-
Regionale kost
Wanneer je in een klein gehucht leefde, was de dagelijkse kost beperkt tot datgene
wat in de directe omgeving beschikbaar was. Nabij handelsroutes en in grotere plaatsen
was de kans op een afwisselender menu al wat groter. Maar ook dan nog, had het volk
weinig variatie in het voedingspatroon. In Haarlem bijvoorbeeld, was het eten doorgaans
beperkt tot granen, (rogge-
Van sommige Duitse steden is weer bekend dat er boomgaarden waren, zodat men daar Napels, peren, noten en dergelijke ter beschikking had.
Voor de rest ...? Nou pastinaken, knollen en andere 'wortel-
Verse zeevis op tafel?.... Nou...., misschien wanneer je die zelf had gevangen of
in de buurt van een aanvoerhaven leefde. Anders lijkt mij dat het gepekelde, gerookte
of gedroogde (stok-
het voor verse vis in het beste geval doen met zoetwatervis. Maar ook van een snoek kan je best wat lekkers maken.
Het gebruik van suiker, zout, peper en specerijen was vanwege de kostbaarheid ook voorbehouden aan de beter gesitueerden.
Bakkerijen waren in de middeleeuwen voornamelijk in de stad te vinden. Deze afbeelding uit 1481 komt vermoedelijk uit Lyon.