Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
De tros
We kunnen het ons heden ten dage nauwelijks voorstellen, maar in de middeleeuwen was het heel
gewoon dat de strijders gevolgd werden door de tros: vrouwen, kinderen, dames van
plezier en bedien-
den. Wanneer er niet gestreden werd, ging het gezinsleven dus gewoon door. Ieder had zo zijn vaste
taken in de dagelijkse gang van zaken op het kampement. Wie het zich kon veroorloven, had een
bediende voor het onderhoud van zijn ros of rusting.
Vrouwen en kinderen konden op het slagveld bovendien goed dienst doen als waterdragers.
Oververhitting was namelijk een groot gevaar. Wanneer we laten zien hoeveel beschermlagen een
huurling onder zijn harnas draagt, begrijpt iedereen meteen waarom.
Geen aardappels
Een belangrijk onderdeel van ieder middeleeuws kampement (en trouwens iedere laat gotische
huishouding) was en bleef het bereiden en soldaat maken van de maaltijd. Het koken op open houtvuur
is daarbij een vak apart en het is altijd weer leuk om te laten zien hoe dat vroeger in z’n werk ging.
De koks van De Vrije Ghesellen van Sint Joris geven kortom graag een demonstratie middeleeuws
koken. Het is voor hen immers de kunst om authentieke recepten te bereiden met eeuwenoude
groentesoorten als schorseneren, pastinaken, knollen en gember, want aardappels en tomaten kende
men nog niet. Te (laten) proeven wat het betekent om bijvoorbeeld veel specerijen te gebruiken om de
bedorven smaak van het vlees van het zwijn, ros, lam of rund te maskeren. Of uit te leggen dat men
dat juist deed om te demonstreren hoe rijk men was.
Aan onze kampementstafel wordt vervolgens al gauw duidelijk dat een mes, een prikker en een lepel
het belangrijkste eetgerei is om je middeleeuwse stoofpot te verorberen.