Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

De tros

We kunnen het ons heden ten dage nauwelijks voorstellen, maar in de middeleeuwen was het heel

gewoon dat de strijders gevolgd werden door de tros: vrouwen, kinderen, dames van plezier en bedien-

den. Wanneer er niet gestreden werd, ging het gezinsleven dus gewoon door. Ieder had zo zijn vaste

taken in de dagelijkse gang van zaken op het kampement. Wie het zich kon veroorloven, had een

bediende voor het onderhoud van zijn ros of rusting.

Vrouwen en kinderen konden op het slagveld bovendien goed dienst doen als waterdragers.

Oververhitting was namelijk een groot gevaar. Wanneer we laten zien hoeveel beschermlagen een

huurling onder zijn harnas draagt, begrijpt iedereen meteen waarom.

 

Geen aardappels

Een belangrijk onderdeel van ieder middeleeuws kampement (en trouwens iedere laat gotische

huishouding) was en bleef het bereiden en soldaat maken van de maaltijd. Het koken op open houtvuur

is daarbij  een vak apart en het is altijd weer leuk om te laten zien hoe dat vroeger in z’n werk ging.

De koks van De Vrije Ghesellen van Sint Joris geven kortom graag een demonstratie middeleeuws

koken. Het is voor hen immers de kunst om authentieke recepten te bereiden met eeuwenoude

groentesoorten als schorseneren, pastinaken, knollen en gember, want aardappels en tomaten kende

men nog niet. Te (laten) proeven wat het betekent om bijvoorbeeld veel specerijen te gebruiken om de

bedorven smaak van het vlees van het zwijn, ros, lam of rund te maskeren. Of uit te leggen dat men

dat juist deed om te demonstreren hoe rijk men was.

Aan onze kampementstafel wordt vervolgens al gauw duidelijk dat een mes, een prikker en een lepel

het belangrijkste eetgerei is om je middeleeuwse stoofpot te verorberen.

 

Volgende pagina

 

Vorige pagina