Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Niet alleen voor deelnemers; ook het publiek zal de gelegenheid krijgen zelf kennis te maken met dy ridderlycke const van het swaertvegten.
De Tsjechische wapensmid Jiri Krondak ( www.fabri-armorum.cz) heeft toegezegd een kraam te zullen inrichten waar men zich desgewenst enig middeleeuws wapentuig kan aanschaffen.
De liefhebbers van Boogschieten kunnen terecht op de boogschietbaan alwaar het boogschieten voor deelnemers en voor het publiek wordt begeleid door de Asgaard Archery (www.asgaard-archery.nl)
Mevrouw Esther Kalkman, de bekende edelsmid (www.zilverlinde.nl) zal aanwezig zijn en niet alleen sieraden maar ook haar maskers etaleren.

Middeleeuwse tradities op Teijlingen
Bij de Wapenpas van Sint Joris op de Ruïne van Teijlingen willen we dus een gereglementeerde, toernooivorm conform middeleeuwse tradities neerzetten. Om beurten moeten de strijders het tegen elkaar opnemen, waarbij de ene de rol van uitdager vervult en de ander die van uitgedaagde.
Naast één op één gevechten zullen er traditiegetrouw spectaculaire ontmoetingen van drie tegen drie plaatsvinden, waarbij er een engte (nauwe doorgang of pas) verdedigd dan wel aangevallen moet worden.
Ook zal een grande melée gehouden worden, waarbij allen die strijdvaardig zijn het tegen elkaar zullen opnemen, verdeeld over twee kampen.
Naar verluid, zal een aantal deelnemers  zich verenigen onder de vlag van de Heer Van Kronenburg oftewel van een andere Nederlandse middeleeuwse vechtkunstschool: Zwaard & Steen (www.zwaard-steen.nl).
Vanuit België heeft de Legio Burgundiae (www.letemeraire.be) al laten weten aanwezig te zullen zijn.
Ook de uit het Vlaamse Brugge afkomstige heer van Gruuthuse (www.gruuthuse.be) met zijn meest getrouwe metgezellen en hun huishouding komen het toernooi met hun aanwezigheid vereren.

Vechtende vrouwen?
Vandaag de dag worden wel eens sceptische vragen gesteld bij de historische correctheid wanneer in een middeleeuwse setting een gewapende vrouw een gevecht aan gaat.  Uit een afbeelding van een judicieel gevecht in de Spiezer Bilderchronik uit de 15e eeuw blijkt evenwel, dat toch niet uitgesloten mag worden dat een geschil tussen een man en een vrouw gewapenderhand werd beslecht. Dat de geharnaste man daarbij zelfs het onderspit kon delven, zal menigeen verrassen.
plaatje vechtkunst vrouwen
Klik op onderstaand plaatje voor uitvergroting