Algemeen

 

Agenda

 

Terugblik Wapenpas 2010

 

Eedele speysen

 

Gedicht van St.Joris

 

So syn wy gemaniert

 

Ter leeringhe ende vermaeck

 

Van boecxskens en wat dies meer sy

 

Van vechtkonst ende ridderlyckheit

 

Wie syn wy

 

Links

 

Herberg "Het Gelag van Isidorus"

 

Contact

 

Foto's VGSJ 2008

 

Voor informatie info@vgsj.nl

 

Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken

Dit is het recept

 

Ingredienten

3 pond kip

4 middelgrote (kwee)peren

1 kop broodkruim

gember (bij voorkeur vers geraspt, anders gemberpoeder)

peper (bij voorkeur 'lange peper' maar gemalen zwarte peper kan ook)

anijs (is ook als poeder te koop);

1/3 beker azijn (bij voorkeur 'vertjus', die vervangen kan worden door appelcider azijn);

2 bekers water.

 

Bereiding

Rooster (of braad) de kippen, maar niet helemaal gaar.

Scheur ze in hapklare stukken en ontbeen ze. Braad de stukken aan in een beetje vet (boter, olie of reuzel) en laat ze met wat water verder sudderen.

Neem broodkruim, gember, peper en anijs. Wrijf fijn en door elkaar in de vijzel. Voeg azijn toe en maak er een papje van.  

Neem vier geroosterde kweeperen, schil ze en voeg die met de specerijen toe aan de stukken kip. Laat dit sudderen totdat het een dikke pap is.

Wees behoedzaam met zout toevoegen.

 

Nota bene

Alle maten, gewichten en verhoudingen zijn niet meer dan een vingerwijzing; kook altijd naar je eigen smaak.  

Als hartige eter zou ik al wat zout op de brokken kip strooien na het uit elkaar plukken. De kip mag wel wat hartigs hebben, maar de smaak van de peren moet niet door zout doorkruist worden.

Ook dit gerecht is een evenwichtsoefening tussen hartig, zoet en zuur.

Nog iets: Terwijl de kippen roosteren, rooster je natuurlijk ook de peren al en maak je ook het specerijen/azijnmengsel klaar, zodat je die bij de kip kunt doen zodra je die uit elkaar geplukt hebt om verder te sudderen.