Van boecxskens en wat dies meer sy
Van vechtkonst ende ridderlyckheit
Herberg "Het Gelag van Isidorus"
Voor informatie info@vgsj.nl
Veel plaatjes kunt u uitvergroten door er op te klikken
Wat is er zoal op de foto te zien dat misschien niet meteen herkenbaar is?
Links achter zien we twee selderijknollen, daarvoor 1
pastinaak. Vervolgens staan die drie stoffige stokken
bekend als ouderwetse schorseneren. Middenvoor ziet u aspergebonen. Wij noemen die tegenwoordig sperziebonen. Op het bord ligt worst en gemarineerd hertenvlees,
vergezeld van laurierbladeren, kruidnagelen en kaneelstokken. In de stenen kom rechts achter liggen
tenslotte rode linzen.
Helaas... Vandaag geen granaatappelen kunnen inkopen. Maar pas op: Die zijn niet te vervangen
door ‘gewone’ appels. Ze mogen dan wel ‘appel’ heten, maar bij opensnijden ontdek je dat de vrucht van binnen geen appeltjesvlees draagt, maar bestaat uit donkerrode pitten zo groot als maïskorrels
die een rood en rinzig sap afgeven.
Recept voor hertenvleesmarinade en rozenbottelsaus
Het hertenvlees is gemarineerd in een marinade van rode wijn met daarin een in stukken gesneden ui, vier
tenen knoflook, gemalen galangawortel (toen geheten: galigaen, tegenwoordig te koop als laos), jeneverbessen, kruidnagelen, peperkorrels, gemalen kaneel (oftewel kaneelpoeder) kleingesneden gemberwortel, wat gemalen nootmuskaat en zout.
Daarbij komt een saus van met suiker tot stroop gekookte rozenbottels (kan worden vervangen door rozenbotteljam) verder opgekookt met rode wijn, rijst (om te binden) en in boter opgebakken fijngesneden amandelen en granaatappelpitten.